Hainele din catifea ne duc cu gândul la lux, opulență și la ținutele celor din casele regale. Pe lângă asta, catifeaua este în tendințe în acest moment, așa că multe dintre piesele vestimentare pe care ai putea să le porți sunt din această țesătură superbă, dar pretențioasă.
De câte tipuri există catifeaua?
Nu de puține ori suntem întrebați care este diferența între catifeaua elastică și catifeaua de bumbac, așadar, credem că acest articol vă poate ajuta să înțelegeți mai bine cum să alegeți produsele din catifea.
1. Catifea de bumbac
Așa cum îi spune și numele, acest tip de catifea are în compoziție un amestec de poliester și bumbac.
2. Catifea elastică
Acest tip de catifea conține fibre sintetice și este cel mai ușor de întreținut.
3. Catifea de mătase
Predomină zona luxoasă și nu se spală niciodată. Paradoxal, cu cât este țesătura mai naturală și mai sofisticată, cu atât îngrijirea este mai dificilă.
Cum se spală catifeaua?
Cea mai pretențioasă catifea este cea din mătase și aceasta se curăță întotdeauna chimic. Nu se spală manual, nici la mașina de spălat rufe, ci doar prin aburire sau la o curățătorie chimică. În acest moment, noi nu folosim catifea din mătase pentru produsele noastre din două considerente: este foarte scumpă și nu se mai găsește în România.
Cum se spală catifeaua de bumbac?
Are un luciu discret, diferit față de variantele de catifea din fibre sintetice, senzația este plăcută la atingere, iar materialul are o anumită finețe. Ce dezavantaje are catifeaua de bumbac? Este foarte pufoasă și elimină puf chiar și în timpul confecționării. Nu de puține ori, acest puf rămâne atașat inclusiv între cusăturile de îmbinare. Din fericire, puful rezultat se îndepărtează prin spălat. La primele spălări există posibilitatea să observi ghemotoace mici de puf pe suprafața materialului. Nu te îngrijora! Se îndepărtează după câteva spălări, însă până atunci poți folosi o rolă de hârtie adezivă.
Hainele din catifea de bumbac se spală întotdeauna la temperatură scăzută (cu cât mai rece, cu atât mai bine) cu o cantitate foarte mică de detergent, cel mult o lingură la un program de mașină delicat (spălare manuală).
Atenție la gradul de încărcare al cuvei mașinii de spălat!
Recomandăm ca mașina de spălat să nu fie încărcată cu mai mult de 2 kilograme. De altfel, și manualul de instrucțiuni al mașinii tale recomandă acest lucru pentru spălarea hainelor delicate.
Mașina de spălat trebuie setată la un ciclu de stoarcere de cel mult 400 rpm.
Nu amestecați culorile și texturile hainelor când spălați catifeaua de bumbac.
Pentru că orice tip de catifea are peri este evident că nu e o idee bună să spălăm catifea cu lână, de exemplu. Lâna lasă puf, iar catifeaua prinde scamele imediat. Înainte de a spăla hainele din catifea, întoarce-le pe dos.
Nu usca hainele din catifea de bumbac la uscător electronic, ci optează pentru maniera clasică fără să pui hainele pe umeraș în timpul uscării. Pot apărea deformări iremediabile ale materialului.
Catifeaua nu necesită călcare, cel mult poți aburi produsul.
Pe kaya.ro găsești halate din catifea de bumbac și trening-uri din catifea de bumbac disponibile de la măriema XS până la 10XL.
Cum se spală catifeaua din fibre sintetice?
Spre deosebire de catifeaua de bumbac sau din mătase, acest tip de catifea este mai ușor de întreținut. Vizual, există câteva diferențe față de catifeaua cu fibră naturală: are un luciu mai intens, este mai subțire (potrivită de primăvară/toamnă) și are o cădere mai fluidă.
Este potrivită pentru rochiile de seară care necesită o cădere fluidă sau pentru compleurile din catifea.
Hainele din catifea sintetică se spală întotdeauna la program delicat, temperatură scăzută, fără să amesteci tipurile de țesături și/sau culori. Noi recomandăm spălarea manuală sau la mașina de spălat la program dedicat hainelor delicate cu o linguriță de detergent lichid.
Dacă optezi pentru mașina de spălat, nu folosi un ciclu de stoarcere mai mare de 400 rpm pentru că vor apărea urme în sensul perilor de catifea. Dacă apar și sunt vizibile, folosește fierul de călcat cu aburi și aburește țesătura de la o distanță de 10 cm fără să atingi materialul cu fierul de călcat.
Iată câteva produse disponibile pe kaya.ro din catifea:
- Halat lung din catifea de bumbac
- Halat lung din catifea de bumbac
Halate din catifea elastică (fibre sintetice):
- Halat lung din catifea elastică
- Halat lung din catifea elastică
Dacă vă uitați la fotografiile de mai sus, se poate observa că halatele din catifea elastică (fibre sintetice) au un luciu diferit față de cele care au bumbac în compoziție.
Treninguri din catifea de bumbac:
- Trening din catifea de bumbac
- Trening din catifea de bumbac
Treninguri din catifea elastică:
- Compleu de damă din catifea
- Compleu de damă din catifea
No Comments