Blog

Istoria halatului – Cine și când a inventat halatul?

martie 15, 2021

Hai să recunoaștem! Cu toții iubim halatele și le purtăm după baie sau efectiv ca îmbrăcăminte de relaxare atunci când vrem o ținută confortabilă prin casă. Călugării budiști poartă halate, iar acest lucru nu este deloc întâmplător.

Hainele pe care le purtăm după duș sau înainte de a ne pregăti pentru a ieși din casă sunt un element de bază al luxului confortabil și al auto-răsfățului.

Originea cuvântului provine din limba franceză „Robe”, adică „Rochie”. Termentul se referea la rochiile pentru femei, dar bărbații n-ar trebui să se îngrijoreîe pentru că halatele sunt articole de îmbrăcăminte universale neutre. Știm deja că și bărbații au devenit iubitori de halate.
Revenim la etimologia cuvântului francez și precizez ca și-a făcut loc în toată lumea ca fiind o îmbrăcăminte liberă, fluidă și cu mâneci.

Halatele în Grecia antică

În secolul al IX-lea, grecii purtau niște articole de îmbrăcăminte cunoscute sub numele de chitoni (halate viu colorate, cu decorațiuni în tiv, care simbolizau locul de reședină al purtătorului).
Una dintre diferențele principale dintre halatele antice și halatele moderne este prezența mânecilor. Știm deja că grecii antici purtau multe versiuni de pelerine și togas fără mâneci, însă ceea ce nu știm mulți este faptul că încă de atunci purtau și un precursor al halatelor noastre de baie din țesături subțiri și ușoare.

Roma antică

Romanii au început să poarte îmbrăcăminte asemănătoare halatelor încă din timpurile străvechi. De fapt, obișnuiau să poarte astfel de halate sub toga lor la ocazii speciale și formale, fiind un simbol al statului social. Un statut social mai înalt înseamna haine mai lungi și dacă ne gândim la rochiile lungi din zilele noastre trebuie să recunoaștem că ne lasă senzația de gală de lux.

Japonia antică

Cea mai apropiată rudă a halatelor de baie și a halatelor moderne este kimono-ul japonez. Este o piesă atât de populară, încât este o sursă de inspirație pentru mulți dintre designerii celebri.
Kimono-urile au apărut pentru prima dată în perioada Heian (în jurul anului 800-1000 d. Hr). Până la kimono, japonezii purtau articole vestimentare din două piese, însă noua croială pe care o oferea chimono-ul Heian a oferit japonezilor o nouă metodă de a-și învălui tot corpul cu materiale prețioase, subțiri și fluide.

Cum au adoptat europenii halatele?

Dacă suntem puțin atenți, vom vedea că inclusiv religia catolică, ortodoxă și anglicană a început să poarte sutana, un precursor al halatului antic. Mai mult decât atât, moda aceasta s-a extins și către judecători și mediul academic, halatul fiind cu adevărat o piesă vestimentară care poate fi purtată la ceremonii cu adevărat importante.

În prezent, mulți dintre noi credem că halatul sau rochia petrecută a fost inventată de către Diane von Fürstenberg, lucru greșit, dacă investigăm puțin istoria lumii. Sigur, este adevărat că în anii ’70, Diane von Fürstenberg a reușit să aducă mai multă popularitate rochiei petrecute, însă înainte de ea, cea care a proiectat o astfel de rochie a fost Elsa Schiaparelli în anii ’30.

Una peste alta, ne bucurăm de această minunată piesă pe care fiecare dintre noi ar trebui să o poarte. Știi de ce? Pentru că halatul îți oferă pur și simplu un moment de confort, lux și bunăstare, la fel cum aveau, probabil, și grecii antici.
Dușul trebuie privit ca o curățare fizică și spirituală. Trebuie să recunoști că o baie cu spumă și uleiuri esențiale poate face minuni uneori, așa că merităm să prelungim această stare de libertate și după duș.

Pe magazinul nostru online găsești halate lungi din satin, iar în curând va fi disponibilă și o colecție nouă de halate scurte și midi. Tu doar alege-ți culoarea care te reprezintă cel mai bine, de restul ne ocupăm noi!

Cu drag,
Cosmina Kovács

S-AR PUTEA SA-TI PLACA SI

No Comments

Leave a Reply